Dorayaki, Onigiri dan Pai Pisang |
Dorayaki dan Onigiri |
Onigiri bersama kepingan ikan dan rumpai laut |
Onigiri yang berinti ikan tuna dan mayonis dari Jepun |
Resipi Dorayaki daripada Shizuru Nakamura
Dorayaki |
Bahan-bahan
* Boleh menghasilkan kira-kira 8-10 set Dorayaki
180g Tepung naik sendiri (self-rising flour)
5g Baking powder
100g Gula (Caster Sugar)
20g Madu
3 biji Telur
90cc Susu segar
Cara-cara
- Campurkan tepung, baking powder dan gula di dalam mangkuk yang sederhana besar. Selepas itu, gaul rata semua bahan.
- Kemudian, pecahkan telur dalam satu mangkuk asing dan pukul sedikit sehingga kembang.
- Masukkan susu dan madu ke dalam (1), kacau rata dan akhirnya masukkan telur yang telah dipukul pada bahagian (2). Kacau rata semua bahan campuran ini.
- Sediakan kuali yang tidak melekat (non-stick pan) dan panaskan dengan api yang kecil. Kuali yang sangat panas boleh menyebabkan Dorayaki ini hangus. Apabila kuali sudah panas, adunan Dorayaki boleh dimasak seperti gambar di bawah.
- Akhir sekali, cantumkan dua kepingan Dorayaki dengan jem atau mentaga kacang sebagai intinya. Jika mengikut resipi asal, orang Jepun lebih gemar menggunakan paste kacang merah. Namun, semuanya terpulang kepada anda. Pilihlah inti yang anda gemari!
Beginilah warna bahagian bawah kepingan Dorayaki yang telah diterbalikkan. |
Cantumkan dua kepingan Dorayaki dengan inti yang anda gemari. |
Dorayaki sudah siap dan boleh dimakan. |
Selamat mencuba!
1 comments:
sedapnyeeeerrrr,tak cakap pun dengan kita..kalau tau kita boleh dtg rumah atuk... skrg ni mak tok kita ada di rumah. lain kali je kita dtg rumah atuk ani yeee
Catat Ulasan