Khamis, Januari 06, 2011

Penyediaan Makan Malam Gaya Korea


Kalau anda mahu menyediakan makanan malam gaya Korea, mula-mula anda perlu pergi ke pasar atau pasar raya untuk beli pelbagai bahan-bahan makanan seperti sayur-sayuran, daging, ikan dan lain-lain. Kalau anda sudah menyediakan bahan-bahan yang cukup bagi makanan malam, selepas itu anda boleh masak makanan asas.

Biasanya, orang Korea makan nasi putih dan sup dengan lauk-lauk daripada pelbagai sayur-sayuran. Jadi, anda perlu masak makanan-makanan begitu kerana makanan ini ialah makanan asas.

Kecuali makanan asas, kebanyakan suri rumah di Korea menyediakan satu atau dua jenis makanan daripada ikan atau daging bagi setiap hari juga. Kalau anda boleh memasak seperti BulGoGi (daging lembu), SamGyeopSal (daging babi), DakBokEumTang (daging ayam), MaeUnTang (sejenis ikan), HeMulTang (beberapa jenis makanan laut) dan lain-lain, makanan malam itu mesti menjadi lebih enak dan bagus.

BulGoGi (daging lembu)
SamGyeopSal (daging babi)
 
DakBokEumTang (daging ayam)

HeMulTang (beberapa jenis makanan laut)

Akhir sekali, anda perlu menyediakan meja. Bila menyediakan meja, anda boleh letak makanan asas dan makanan yang penting pada hari itu di tengah meja. Kemudian, nasi putih dan sup diberi kepada setiap orang. Anda perlu sediakan seperti itu.

Sudah siapkah? Jadi, E~nak makanlah~! 


Ha Sang Seok
Tahap 3 (Bahasa Proses)


0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger